ABCDigital este adresat oricui are peste 45 de ani și dorește să învețe, gratuit, cum se folosesc dispozitive digitale precum un laptop sau o tabletă și pentru a accesa în mod util internetul.

abcdigital-slider

Context

Persoanele de vârstă medie și înaintată au un grad scăzut de competențe digitale [1]. Conform Indicelui economiei și societății digitale (DESI), România se află pe ultimul loc la componenta “capital uman”, care măsoară competențele necesare pentru a beneficia de oportunitățile oferite de societatea digitală. [2]

Fiind “excluși” din programele recente de digitalizare [3] adresate în general elevilor și studenților, cei cu vârsta de 45+ ani nu sunt conștienți de valoarea conectivității și de oportunitățile pe care utilizarea internetului le-ar aduce mai aproape de ei.

Urmărind studiile realizate în ultimii ani în România, vedem că, deși avem servicii de date de calitate și o acoperire mai mult decât satisfăcătoare a internetului, există o “prăpastie” greu de ignorat între gradul de digitalizare al tinerilor și gradul de digitalizare al persoanelor de vârstă medie și înaintată.

Mai mult, conform previziunilor Eurostat pentru perioada 2014-2080, la nivel european media de vârstă va crește cu 4.2 ani, iar  rata de dependență a vârstnicilor va ajunge la 2:1. [4]

De aceea, proiectul ABCDigital își propune să contribuie la îmbunătățirea calității vieții celor de +45 ani, echipându-i cu instrumentele necesare pentru a putea beneficia de pe urma accesului liber la resursele disponibile online.

 

[1]:http://playtech.ro/2016/viteza-de-invidiat-nu-ne-ajuta-cu-nimic-suntem-pe-ultimul-loc-la-competente-digitale/#inlinegallery

[2]:https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/scoreboard/romania

[3]:http://www.revistabiz.ro/orange-porneste-digitaliada-in-scolile-din-mediul-rural/

[4]: http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/People_in_the_EU_%E2%80%93_population_projections

Scop:

Alfabetizarea digitala și dobândirea competențelor digitale în rândul adulților de 45+ ani pentru a îmbunătăți calitatea vieții, pentru a facilita accesul pe piața muncii și pentru a sprijini dezvoltarea economiei digitale în România.

 

Într-un an ne propunem să avem 100 de cursanți. În 5 ani, ne dorim ca minim 500 persoane să dobândească competențe digitale:

  • Esențiale – să dezvolte capacitatea de a interacționa online și de a consuma servicii digitale în scop personal
  • Avansate – să desfășoare activități online în scop comercial și în scop profesional

 

Obiective:

  • Să utilizeze internetul ca mijloc de informare în mod frecvent și eficient (ex: motoare de căutare, articole, știri, documentare, buletine informative)
  • Să acceseze servicii digitale în viața de zi cu zi (ex:servicii publice online – e-Governance, cumpărături online, cursuri online, servicii medicale)
  • Să utilizeze competențele digitale în activități educaționale și recreative (ex: turism, jocuri, rețele sociale, gastronomie)
  • Să acceseze internetul ca mijloc de comunicare rapidă (ex: email, rețele sociale, video chat, gestiune fișiere, forumuri)

Trimite-ne un mesaj rapid

Start typing and press Enter to search